Binnen ieder levend organisme is de natuurlijke kracht aanwezig om ‘als vanzelf’ tot volle wasdom te komen. Zo ook waar het gaat om teams en organisaties. De verschillende deelnemers vertegenwoordigen daarbij de verschillende elementen die in gezamenlijkheid kunnen gaan bloeien. Mits de diversiteit wordt gevierd en als basis wordt gezien om succesvol te zijn en worden. De werkelijkheid is helaas vaak anders.
Gevoel van onveiligheid, verschil in belangen en vrees voor conflict zijn bekende barrières bij het bereiken van een gezonde, ‘vloeiende’ samenwerking. Mensen verschansen zich dan in hun eigen, individuele posities, wat ten koste gaat van het grotere geheel. Angst, vooroordelen, aannames en gelijkhebberigheid spelen daarbij vaak een belangrijke rol.
Om een team of organisatie in de richting van een natuurlijke ‘flow’ te krijgen, zijn een aantal voorwaarden bepalend. Allereerst het geloof dat het geheel echt meer is dan de som der delen. Iedere bijdrage is waardevol om elkaar sterker te maken. Uitgangspunt is dat niemand zich als mens boven of onder de ander plaatst, los van de rol of positie. Pas dan kan er open en respectvol en op een prettige wijze met elkaar het gesprek worden gevoerd en samen worden gewerkt. Vanuit de vrijheid om te onderzoeken, te experimenteren en te leren van en met elkaar, organisch bewegend op weg naar een gezamenlijke nieuwe toekomst.